Дом от есемеси

Как създаваш дом, когато никога не си имал дом? 30 младежи успяват, благодарение на програма „Дом Възможност“ и подкрепата с есемеси от хиляди хора

Във всеки "Дом Възможност" има по една стая за момичета и една за момчета

Във всеки „Дом Възможност“ има по една стая за момичета и една за момчета  

Затворете очи. Сега си представете, че сте отново малки деца и сте у дома. Усещате ли аромата на дома си – комбинация от уханието на палачинките на мама, одеколона на татко, мушкатото на балкона или цветята в градината?

А сега си представете какъв щеше да е животът ви без този аромат – какъв щеше да е животът ви без място, което да ухае на дом?

Е, такъв е животът на стотиците младежи, които всяка година напускат институциите за деца, лишени от родителски грижи. Изоставени от родителите си, единственият аромат, който са усещали като малки, е този на социалната институция, която всички други са наричали техен „дом“, но те никога не са се чувствали сякаш имат дом.

А въпреки това от тях се очаква, когато станат на 18, да си тръгнат от там и изведнъж да станат самостоятелни, да създадат свой дом.

Как създаваш дом, когато не си имал дом?

На този въпрос търсят отговор хората от екипа на „Фондация за социална промяна и включване“, които създават Програма „Дом Възможност“. Тя дава шанс на младежи, напускащи социални институции, да живеят в някое от жилищата от семеен тип в цялата страна, докато си стъпят на краката, довършат образованието си и си намерят работа.

Само така, казват хората от фондацията, е възможно да се прекъсне омагьосаният кръг на изоставени деца, които порастват и на свой ред изоставят децата си.

Първи крачки в готвенето. В "Дом Възможност" младежите учат как да се справят с живота след дома за деца
Първи крачки в готвенето. В „Дом Възможност“ младежите учат как да се справят с живота след дома за деца

Младежите остават в жилищата две години, като през това време получават обучение и подкрепа за намиране и задържане на работа; развиване на трудови навици; управление на лични финанси и домакинство; полагане на адекватни грижи за личното здраве; развиване на социални умения и на умения за създаване на дългосрочни позитивни взаимоотношения.

Всичко това се прави с цел да могат да започнат самостоятелен и пълноценен живот, в който екипът на фондацията ги подкрепя и след излизането им от жилищата.

Ето защо не е чудно, че DMS DOM е едно от най-популярните съобщения, получени на номер 17 777, а Програма „Дом Възможност“ е и една от кампаниите с най-голям брой редовни дарители за 2016 г. Това става възможно и благодарение на подкрепата на VIVACOM и тяхната кампания Операция „Жълти стотинки”, която подкрепя „Дом Възможност” в продължение на 3 години.

В рамките на кампанията, „Фондация за социална промяна и включване” и VIVACOM успяват да наберат над 170 000 лева под формата на финансови средства, продукти и услуги в подкрепа на обществено значимата програма.

Със средствата са разкрити две нови наблюдавани жилища – в София и Варна, които предоставят по 5 места за младежи, напускащи домове за деца. Благодарение на щедростта на хилядите хора, подкрепили кампанията, тези младежи, заедно с другите 25 млади хора в цяла България, които фондацията подкрепя, получават шанс за ново начало в живота.

Бъди добротворец! Научи как можеш да подкрепиш „Фондация за социална промяна и включване“ и „Дом Възможност“ тук.

Източник: vesti.bg