Историята на Валя

Историята на Валя* със сигурност не е най-успешната история на младеж, с когото сме работили. Но това е една история на проба и грешка, на избор и осъзнаване, на упорство и много опити да бъде спасена една човешка съдба.

Да бъде спасена от това да се изгуби в статистиката на НЕспасените от трафикиране млади и наивни хора.

mirror-girl-back

Валя дойде при нас от средно голям град в провинцията. За “Дом Възможност” разбрала от друг наш младеж, който по онова време живее в наблюдаваното жилище в Русе и с когото Валя се познава от домовете за деца.

Израснала е в институции. Майка ѝ е починала и тя познава само мащехата си. Баща ѝ я е биел и използвал за просия още когато е била много малка и затова мащехата ѝ я праща в дом за деца.

След като навършва 18, семейство я приема в дома си. Макар да получава подкрепа и подслон, Валя не се чувства на мястото си. Тогава разбира за „Дом Възможност”. След разговор с мениджъра на наблюдаваното жилище в Русе, бива приета в програмата и се настанява в „Дом Възможност” в дунавския град.

Екипът полага усилия и работи с Валя за това да завърши образованието си, но Валя се проваля системно на всички изпити, на които се явява. Непостоянството се оказва неѝн основен проблем и в задържането на работа. За две години сменя 7 работни места. И все пак работи през цялото време, докато е при нас.

В жилището Валя намира не само сериозна опора в лицето на служителите на фондацията, но и безопасна семейна среда, в която да експериментира в постигането на мечтите си.

Месец преди момичето да завърши програма „Дом Възможност”, екипът на жилището кани полицай от гранична полиция, който се занимава с трафик на хора, който да им разкаже в какви схеми могат да бъдат въвлечени, ако не внимават и не проучват предварително мястото и държавата, в която отиват. Полицаят им дава и международен безплатен телефон номер, на който могат да звънят, ако попаднат в ситуация, в която са експлоатирани.

Тогава за първи път Валя си позволява да каже, че баща ѝ всъщност е трафикант, който изпраща хора в различни страни, като, вместо да им осигурява работа, всъщност им взема парите и ги оставя сами да се оправят в чуждата страна.

Полицаят също споделя, че го познава, тъй като е участвал в залавянето му. Бил е осъден и лежал в затвора.

Броени дни след срещата с полицая и на прага на своя независим живот, с Валя се свързва сестрата на баща ѝ, която живее в Чехия. Предлага ѝ транспорт, квартира и работа. Двете не са се виждали от години. Когато екипът я пита какво ще работи, обаче, на едни казва, че ще работи във фабрика, а на други, че ще работи на полето. Тогава екипът разбира, че тя всъщност не е наясно къде отива и в какво ще бъде въвлечена.

Екипът на наблюдаваното жилище се опитва да я убеди, че може да се превърне в поредната жертва на трафик, но тя не иска и да чуе. Въпреки многото разговори, тя е твърдо решена да замине.

Вече взела категоричното си решение, Валя моли мениджъра на „Дом Възможност” Русе за последна услуга - да се свържа с екипа на фондацията в София и да ги помоли да я приемат да пренощува в наблюдаваното жилище в столицата, защото, бусът, с който трябва да пътува за Чехия, тръгва рано на следващата сутрин.

Екипът от Русе се съгласява. Но с друга идея. Обаждат се в София, обсъждат ситуацията и решават да направят всичко възможно да спрат Валя безрасъдно да замине в чужбина.

Екипът в София я посреща на автогарата, настаняват я в наблюдаваното жилище там и почти цяла нощ си говорят. Валя преминава през етапи на отричане, буйстване, но накрая се успокоява. На сутринта, премислила думите на екипа от психолози и социални работници, взема решение да не заминава за Чехия и се връща в Русе.

Благодарение на професионалния опит на екипа, Валя беше спасена от това да стане поредната жертва на трафик на хора. В момента Валя е все още в крайдунавския град, работи и живее самостоятелно.

И макар простият на вид живот да не е нищо особено за едни, за Валя това е много. Може би най-доброто, което можеше да й се случи.

*Истинското име е сменено с оглед на безопасността на потребителя на социалната услуга