Съвременното робство съществува

Poster small

18 октомври е Европейският ден за борба с трафика на хора – ден за повишаване на осведомеността по отношение на трафика на хора и начините за превантиране на тази криминална практика. Хиляди уязвими деца и млади хора в Югоизточна Европа се превръщат в жертва на трафиканти всяка година, експлоатирани и принуждавани на просия, проституция и незаплатен труд.

Представете си, че баща ви е насилник – без майка, която да ви пази – който ви изпраща да просите по улиците в Търговище. Представете си, че сте отведени в сиропиталище, защото там ще сте на по-сигурно място, отколкото у дома. Представете си, че баща ви всъщност трафикира хора, на които обещава работа, а след това оставя в чужбина без пари и без перспектива.

Как бихте се чувствали?

Какъв шанс в живота бихте имали, ако семейството, от което се очаква да ви защитава, е най-голямата ви заплаха?

Представете си, че няколко години, след като сте напуснали сиропиталището, член на семейството ви внезапно започва да се интересува от вас и ви предлага страхотна работа в чужбина..

Какво бихте направили?

За щастие тази истинска история на Валя* има щастлив край. Но само благодарение на програма „Дом Възможност“ на ФСПВ, в която Валя се включва след дома за деца, за да научи всички умения, необходими за независим живот извън институцията.

Зад успеха на Валя стои отдадеността и състраданието на екип, който работи за това уязвими млади хора като нея да не се превръщат в онзи плюс един в статистиката на трафикирани с цел трудова или сексуална експлоатация българи, изпаднали в ситуация на безизходица в чужда страна, без пари, без покрив над главата си и без възможност да започнат обещаната им работа.

Дали веднъж спасена от трафикиране, Валя няма да попадне отново в полезрението на опасни за нея хора? Възможно е. Но затова екипът е винаги насреща, за да има кой да ѝ даде подкрепата, която никога няма да получи от истинското си семейство. За да има кой да бъде до нея, когато добрите възможности са просто прекалено добри, за да бъдат истински. Засега се радваме, че тя се справя добре. Работи на пълен работен ден за малък местен бизнес и живее в собствена стая.

„Фондация за социална промяна и включване“ работи активно за предотвратяване на превръщането на уязвими хора в жертви на трафик чрез осигуряване на възможности за достоен живот и развитие на млади хора, напускащи специализирани институции за деца. Ще се присъедините ли към нас в мисията за предотвратяване на трафика на хора в Югоизточна Европа?

Съвременното робство не е мит. То е тук днес. Бъдете част от решението, като направите дарение днес:

  • Направете дарение на каса на EasyPay – захранване на сметка с клиентски номер (КИН): 0132985222. 
  • Дарете с банков превод на „Фондация за социална промяна и включване“, Райфайзен Банк, IBAN: BG97RZBB91551004477267, SWIFT CODE: RZBBBGSF, Основание: дарение за „Дом Възможност“
  • Направете еднократно дарение в размер на 1 лв. като изпратите дарителски SMS с текст на латиница DMS DOM на номер 17 777 

Бихте ли споделили тази статия, за да повишите осведомеността относно опасностите от трафика на хора? Благодарим ви!