1 година “Дом Възможност” Варна – за обществените нагласи и личния избор

DSCN1848

Днес отпразнувахме първия рожден ден на наблюдавано жилище „Дом Възможност” Варна. Това е последното до момента, пето поред жилище, което „Фондация за социална промяна и включване” откри по програмата за младежи, израснали без родителска грижа.

Както и останалите четири, жилището предоставя не просто подслон на младежите, но и изключителна подкрепа в намирането и задържането на подходяща за тях работа, изграждането на пълноценна социална среда, наваксването на социални, битови, трудови умения, които младежите не са успели да изградят в дома за деца.

Ето както споделя Боряна Маджова, координатор програма „Дом Възможност” във ФСПВ за работата с младежите, целта на програмата и усещането да бъдеш част от позитивната промяна за десетки младежи, излизащи от социалните институции всяка година.

DSC_0424

“Преди една година отворихме вратите на „Дом Възможност” Варна. Това беше поредното сериозно предизвикателство пред фондацията в благородната ѝ кауза за равностоен и достоен живот за млади хора, напускащи институциите за деца, лишени от родителска грижа или от приемни семейства. „Къщата“ даде нов шанс за някои от стотиците младежи в неравностойно положение да поемат живота си в ръце и да израснат като пълноценни личности и граждани.

Усилията на екипа по превенция на социалното изключване и попадане в различни криминални структури бяха и продължават да бъдат водещи в работата ни.

12 младежа са преминали през „Дом Възможност” Варна до момента, като 5 от тях към момента продължават да развиват социалните и трудовите си умения под покрива на наблюдаваното жилище.

Семейството на ФСПВ и екипите, работещи пряко с младежите, освен експертен подход, влагат в работата си и много сърце и душа – минават заедно с младежите през ежедневни изпитания на търпение, промяна , радост, разочарования. Всички заедно продължаваме да се учим да чуваме, да разбираме, да не слагаме етикети, да приемаме хората такива, каквито са.

Трудностите са на много нива – приемане и разбиране от страна на съседите, търпение от страна на работодателите, продължаване на образованието на вече порасналите деца. Сериозно изпитание за всички нас, за пореден път, се оказва и сблъсъкът с обществените нагласи и усилията за повишаване на чувствителността на хората от заобикалящата ни среда към проблемите на младежите от програмата. Финансовите предизвикателства също ги има – за финансирането си фондацията разчита изцяло на подкрепа от партньори и граждани.

Срещаме подкрепа от местните социални структури и поемаме протегнатата ръка на работодатели и (не)обикновени хора, готови да се включат според личните си възможности и разбиране в нашата кауза – работни места, дарения, но най-вече съпричастност и готовност за приемане.

Позитивните резултати и положителните истории и примери, обаче, си заслужават и тревогите, и усилията. Именно тук според мен се крие разковничето на успеха в тази работа – да приемаме дори и най-дребните неща като постижения и да правим така, че младите хора да повярват в себе си и да продължават своя път към нещо по-добро за самите тях.

Защото тази работа е призвание, а момчетата и момичетата, израснали без топлината на истински дом и родителска ласка, заслужават доверие и шанс; защото това, което обществените нагласи отразяват в очите на младежите, не е резултат от техен личен избор, а следствие на обстоятелства, които не зависят от тях самите и това е нещо, което е добре всички ние да осъзнаваме.”

Повече за програма “Дом Възможност” можете да намерите тук.