Откриват защитено жилище с ”Жълти стотинки”

жсПетото поредно издание на дарителската инициатива на VIVACOM – Операция “Жълти стотинки“ – успя да събере общо 105 000 лв. в пари, продукти и услуги.
Средствата са предоставени  в полза на инициативата „Дом Възможност“.Кампанията стартира през ноември 2014 г. в подкрепа на програмата на Фондация за социална промяна и включване (ФСПВ), която създава и управлява защитени жилища за пълнолетни младежи без родители. Така момичетата и момчетата, които на 18 години излизат от социалните институции за деца и трябва да се борят сами с живота, получават шанс да бъдат настанени в „Дом Възможност“ за период до 2 години, където да придобият основни умения и знания, за да продължат да се развиват самостоятелно.Операция “Жълти стотинки“ успя да изпълни поставената си мисия и събра достатъчно средства, с които да бъде създаден още един „Дом Възможност“.
До момента те са едва 5 в цялата страна.С дарението от кампанията се очаква да бъде открито второ защитено жилище в София още тази година.

Средствата от 105 000 лв. под формата на пари, продукти и услуги бяха събрани благодарение на стотици дарителски касички в магазините на VIVACOM и в обектите на повече от 20 партньора.

В тях потребителите оставяха своето ресто, а участващите компании удвоиха дарените суми.

Част от партньорите на инициативата подсигуриха за младежите храни, напитки, техника и продукти за бита за следващата една година.

Момичетата и момчетата ще получат и безплатни дентални услуги, както и грижа за здравето на очите.

Една от най-големите ползи от кампанията за младите хора обаче, са осигурените стажове, обучения и реална възможност за започване на работа.

След старта на Операция “Жълти стотинки“ управители на различни компании се свързаха с Фондацията за социална промяна и включване и предложиха свободни позиции на няколко момичета и момчета от „Дом Възможност“.
В момента трима от тях са наети на постоянна работа.

Успехът на кампанията и добрите резултати мотивираха VIVACOM да превърне Операция „Жълти стотинки“ в целогодишна кампания. Познатите касички за дарение ще бъдат оставени за постоянно в магазините на телекома, така че всеки желаещ да може да продължи да оставя своето ресто за благородната кауза.

Другият начин за дарение е чрез смс на 17 777 с текст DMS DOM или обаждане на 0 900 5 11 15 на стойност 1 лев.