НИКОЛАЙ ЦЕКОВ

story1Николай Цеков е на 26 години. Обича всички животни, но най-много овцете.

Ники пристига в „Дом възможност“ Скравена на 23 години, когато семейството, което ги приютява след напускане на дома за деца, отказва да продължи да му помага.

Прекарал е живота си от дом в дом след като родителите му го изоставят след смъртта на баба му. Последния дом, в който е живял, е в гр. Берковица. Там е посещавал и помощно училище. Няма медицински установени увреждания, но е попаднал на място, което не му е помогнало да разгърне докрай потенциала си. На 26 години Ники е напълно неграмотен, не разпознава парите и понякога му е трудно да оформя изреченията си. За сметка на това е работлив, жизнерадостен, винаги готов да помогне и много много сърдечен и искрен.

Ники си спомня с усмивка как миналото лято пристига в „Дом възможност“ и още в първите дни за рождения му ден е организирано най-хубавото парти, което някога е имал. Споделя, че в Скравена му харесва и в къщата се чувства като в семейство. Най-много му харесват г-н Петков и г-жа Тодорова, които „понякога викат, но за добро“. Най-добрият му приятел е съседа Пламен, на когото помага в отглеждането на овце.

За една година в къщата е станал по- отговорен, спазва режим и си мие зъбите редовно, което преди не се е случвало.

Никога преди не е мислил за бъдещето си като възрастен. Сега иска да бъде самостоятелен, да гледа крави, овце, кози, коне. За начало ще бъде щастлив ако го приемат в почистващата фирма към Кметството. Мечтае за съпруга и едно дете – момченце. Ще го учи на добри неща и няма да го изостави в дом, „защото в семейство е по-добре“.