Подготви се за интервю

Ако всичко до тук е минало добре и работодателя е харесал твоите документи, много е вероятно да те поканят на интервю.

Външен вид: Може би си чувал/а поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Вярно е, че е по-важно какво качества имаш като човек, но ВСЕ ПАК външният вид прави първо впечатление, а то е много важно! Затова:

·         Погрижи се за своята хигиена – отиди изкъпан/а и сресан/а на интервю

·         Облечи чисти и спретнати дрехи

·         Отпусни се

·         Усмихни се J

Поведение – няколко важни съвета:

·         Говори на хората в учтива форма (на „Вие”)

·         Бъди вежлив/а

·         Недей да викаш, особено ако хората са в офис

·         Гледай хората в очите

·         Ако си много притеснен/а, по-добре кажи

На самото интервю:

·         Бъди честен и искрен

·         Опитай да представиш себе си в най-добра светлина, но без да се отклоняваш от истината

·         Бъди уверен/а, но не самонадеян/а

·         Продължавай да се усмихваш – всеки обича позитивните хора!

Често задавани въпроси на интервю – много често работодателите задават едни и същи въпроси на интервюто. Ако искаш да се подготвиш, помисли предварително за отговорите на следните въпроси:

·         Разкажете ми повече за себе си.- Задръж отговора си за себи си 1-2 минути. Не се паникьосвай, ако имаш лична информация в горната част на автобиографята си, използвай нея за да започнеш.

·         Какво знаете за нашата фирма? –Потърсеи информация за фирмата преди да се явиш на интервюто-продукти, големина, репутация, цели, проблеми. Бъдете информани и заинтересовани. Оставете интервюиращия да ви разкаже за фирмата и да ви обясни за работата с негови думи.

·         Защо искате да работите при нас?Не говорете за това което искате вие, първо говорете за техните нужди. Искате да бъдете част от разрастваща се организация или фирма. Можете да допринесете за постигането на определени цели на фирмата.

·         Какви са ви интересите? От какво се интересувате?- Покажете, че водите умерен живот. Например говорете за книги, филми и дейности, които вършите след работа.

·         Как бихте описали вашата личност? -Отговори уравновесено.

·         Кои са вашите силни черти? -Представи поне три и ги свържи с работата която ти се предлага

·         Имате ли слабости? -Не казвай, че нямаш. Опитай се да не цитираш лични качества като слабости, но имай едно готово, ако интервюиращия настоява. Превърнете ги от негативен в положителен отговор “Понякога много се изнервям когато сме назад в работата.”

 

Още въпроси и примерни отговори, ще намериш тук.

Запомни: От момента, в който стъпиш в офиса/ фабриката/ цеха, твоето интервю е започнало. Хората ще следят как се държиш и ще събират първи впечатления за теб от първия миг, в който те видят.

Важно:  Интервюто е двустранен процес – използвай го, за да зададеш въпроси, които ти имаш към работодателя. Например очаквано заплащане, работно време, информация за колектива и др.

„Нямаш втори шанс да направиш първо впечатление”