Модерното робство – да го спрем там, откъдето започва

Photo-by-Louis-Blythe-on-Unsplash-e1505996009793-1024x346

Неправителствена организация призовава да се обърне повече внимание на превенцията в борбата срещу модерното робство.

Според „Фондация за социална промяна и включване”, повишаването на осведомеността относно съществуването на модерното робство няма да сложи край на експлоатацията на уязвими хора; повече средства трябва да се съсредоточат върху превенцията, ако обществото е сериозно в борбата с това огромно социално предизвикателство.

Приветстваме смелата работа на разследването на Evening Standard и Independent за модерното робство, споделя Крис Моулд, изпълнителен директор на ФСПВ, „и сме доволни, че премиерът Мей превръща темата в приоритетна в Обединените нации; но искаме да добавим нещо към нейните коментари за повишаване на осведомеността като средство за справяне с проблема в Обединеното кралство. На първо място искаме да спрем уязвимите млади хора да бъдат въвличани в робство. За да се случи това, правителствата и бизнесите трябва да отделят повече ресурси за организации, които работят с рискови групи, за да се спре разрушаването на животи от трафиканти, сводници и тартори на групи за трудова експлоатация.”

Пример за ефективна интервенционна програма е „Дом Възможност“ на ФСПВ – мрежа от малки домове, които осигуряват обучение и подкрепа на напускащите държавни институции и приемни семейства в Югоизточна Европа – район, познат като един от основните източници за трафикантите. Напускащите социални институции за деца, лишени от родителска грижа, са сред най-лесните мишени за престъпниците; предоставяйки им безопасен дом, в който да завършат образованието си и да предприемат първите си стъпки към намиране на работа и постигането на нормален и пълноценен  живот, всяка година „Дом Възможност“ предотвратява попадането в кръговрата на бедност и експлоатация на десетки млади хора.

Modern_Slavery_bw

Но сегашното ниво на финансиране означава, че относително малко млади хора имат възможност да поемат по този път. „Имаме ограничени ресурси, което означава, че не можем да имаме толкова голямо въздействие, колкото знаем, че бихме могли да имаме, ако получим правилното финансиране“, обяснява Теодора Колева, директор на ФСПВ България. Трафикантите са умни престъпници и много способни да намерят нови пазари, в които да експлоатират жертвите си. Работейки в страни-източник като тези на Балканите, имаме възможност да работим за това да намалим броя на уязвимите млади хора, попадащи в полезредението на престъпници. „Дом Възможност“ е рентабилен начин за промяна на посоката на живота на младите хора, изложени на висок риск от трафик. Това със сигурност е и по-добрият начин в сравнение с това да се опитваме да върнем живота им „в релси” след попадането в трафик. Ето защо искаме подкрепата за превенция в самото начало – там, откъдето произлиза трафика на хора, да бъде добавена към списъка на начините, по които правителството, бизнеса и медиите работят за промяна.“