Кутия с коледно чудо

или как 11 724 коледни подаръка достигнаха до хора в нужда

Макар равносметките да се правят основно в новогодишната нощ, ние ще направим своята сега.

7

Вече за осми път, чрез кампания „Коледни подаръци“, заедно с партньорите ни от Трасъл Тръст, внесохме топлина и надежда в живота на хиляди хора, които живеят в крайна бедност в България – защото именно по празниците липсите се усещат най-много.

Осем поредни години организираме тази кампания, но тази година подкрепата беше изключителна. Хилядите дарени предмети във Великобритания бяха внимателно сортирани, подредени по списък и категории, опаковани подобаващо за празника от над 400 доброволци и от екипа на „Трасъл Тръст“ (видео тук).

2 1

Междувременно, в България, нашият екип координира всички списъци и разпределения на подаръци за различните институции и хора в нужда – домове за деца, лишени от родителска грижа, жени и деца, пострадали от насилие, жени, жертва на трафик, самотни родители, семейства в криза, семейства на лишени от свобода, възрастни хора, настанени в специализирани домове и много други.

А когато камионът с всички подаръци пристигна от Великобритания в София, десетки доброволци се отзоваха на нашия призив и ни помогнаха да го разтоварим и подредим в склад – хора с различни професии и множество лични и служебни ангажименти, които успяха да организират ежедневието си така, че да дойдат с личен транспорт до локация, намираща се извън София и да работят на открито, през декември, абсолютно доброволно с единствената идея да направят нещо добро и красиво за хора, които не са срещали, но с чиито истории са истински съпричастни.

15423527_10210529920741013_937944268_n

За самия склад също получихме огромна помощ - както в намирането на склада, така и в покриването на разходите за него и за всички куриерски услуги, които бяха нужни, за да доставим подаръците до София, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора. За всичко това разчитахме на приятелите ни от Рея МП Индъстри АД – представителство на реномирани международни компании и водещ доставчик на системи за отопление и климатизация на превозни средства и специални машини, както и трансмисии и задвижвания а каростроенето и производството на строителни и селскостопански машини.

Подкрепата от екипа на Рея МП Индъстри АД и най-вече от Изпълнителния директор г-н Николай Мечков, който бе в непрестанно течение на кампанията, нейната подготовка и реализиране, бе изключителна и е дълбоко оценена. Благодарим ви, че повярвахте в нас! Благодарим ви, че заедно донесохме момент на щастие за толкова много хора! 

„Кампанията е вдъхновяваща от една страна с това, че носи много радост на хора в трудни житейски ситуации на един от най-светлите празници в годината. От друга страна, кампанията обединява усилия на местната ни общност и доброволци от различни прослойки на обществото, включително хора от бизнеса. Красиво е когато зад една благотворителна кауза са обединени усилията на международен екип от неправителствения сектор, бизнеса и по-широката ни общност., споделя Теодора Колева, Изпълнителен директор на „Фондация за социална промяна и включване“.

След цялата логистика и физически труд, дойде време за най-хубавата част – раздаването на подаръците.

5 6

„Истински смиряващо е да видиш реакцията на родители, които нямат какво да подарят на децата си за Коледа, когато им занесем кутиите. Много от хората, които получиха от нашите подаръци, са били изоставени или отхвърлени и се надяваме, че по този начин сме успяли да им покажем, че някой се интересува от тях.“, коментира Рич Парсънс, отговарящ за проектите на Трасъл Тръст извън Великобритания.

4 8

Варна, Габровица, Бургас, София, Хайредин, Берковица, Плевен, Ботевград, Стара Загора, Габрово, Брестовене, Липница, Правец, Бобов дол, Русе, Поповци, Бойчиновци, Бързица, Балчик, Сандански, Бусманци, бежански лагери в София и страната

10 11

Посетихме много места, събрахме безброй емоции и преживявания. Станахме малка част от живота на много и различни хора. Научихме много и събрахме още мотивация да продължаваме да се борим за това хората в неравностойно положение в България да получават възможности да изградят достоен живот за себе си.

И тази година Коледа дойде, за да разпръсне доброта и красота в ежедневието ни, да ни подскаже кое е наистина ценно и защо е важно да бъдем Човеци. Няма как да изброим имената на всички, които ни подкрепиха в тази инициатива, затова приемете нашата огромна признателност и бъдете здрави!

Повече информация за кампания „Коледни подаръци“ можете да намерите тук.

Научете повече за това как можете да подкрепите „Фондация за социална промяна и включване“ тук.